Nowe pamięci z serii Titanium Alpha
2 lipca 2006, 17:27Układy PC2-8000 Titanium Alpha VX2 Edition to specjalna seria kości pamięci skierowana do miłośników zaawansowanego overclockingu. Układy należą do serii Voltage eXtreme (VX), tak więc są dostosowane do pracy przy wysokich napięciach.
Premiera procesorów Merom
28 sierpnia 2006, 10:51Dzisiaj nastąpi oficjalna rynkowa premiera mobilnych procesorów Core 2 Duo, znanych pod nazwą Merom. W ciągu najbliższych dni powinniśmy dowiedzieć się, jak nowe układy Intela sprawują się w praktyce, biorąc jednak pod uwagę bardzo dobrą wydajność układu Conroe (Core 2 Duo dla komputerów stacjonarnych), należy się spodziewać, że i Merom wypadnie bardzo dobrze w niezależnych testach.
Kafejki bez młodzieży?
30 października 2006, 11:37Chińskie władze zastanawiają się nad wydaniem zakazu korzystania z kafejek internetowych osobom, które nie ukończyły 18. roku życia. Kafejki są bowiem miejscami, gdzie często dochodzi do przestępstw.
Rewolucyjny inhalator pomoże WHO
26 grudnia 2006, 12:14Światowa Organizacja Zdrowia nie od dzisiaj boryka się z problemem efektywności prowadzonych przez siebie programów pomocowych. Przykładem może tu być światowy program szczepień ochronnych.
Piwa z mleka i ziemniaków
14 lutego 2007, 11:37Właściciel sklepu alkoholowego w największym japońskim "zagłębiu nabiałowym" postanowił zacząć produkować piwo z... mleka.
Google najbardziej wartościową marką na świecie
24 kwietnia 2007, 09:02Google jest obecnie najbardziej wartościową marką na świecie. Specjaliści z firmy Millward Brown wycenili jej wartość na 66,4 miliarda dolarów.
Nowe karty pamięci w ofercie Verbatima
5 lipca 2007, 11:39W ofercie Verbatima znalazły się trzy nowe karty pamięci. Dwie z nich to przedstawiciele formatu SDHC, a jedna microSD.
Restauracja Wielkiego Brata
17 października 2007, 15:48Na uniwersytecie w holenderskim mieście Wageningen powstała restauracja, która jest jednocześnie centrum badawczym. Wyposażono ją w liczne kamery, dzięki którym naukowcy będą badali zwyczaje kulinarne klientów oraz sprawdzą, jakie elementy wpływają na to co i jak jemy.
Dlaczego się nie trzęsie?
16 lutego 2008, 01:41Jednym z popularnych chwytów stosowanych przez filmowców są nagłe poruszenia całego kadru, służące do podkreślenia pokazywanego chaosu czy dezorientacji. Zastanawiające jest jednak to, że na co dzień nie zauważamy dygoczącego świata, mimo że nasze oczy poruszają po kilka razy na sekundę. Rozwiązaniem zagadki zajęli się niemieccy uczeni z University of Munster.
Powierzchnia, że bakteria nie siada!
19 maja 2008, 08:54Naukowcom z MIT udało się stworzyć supercienką (i, co ważne, bardzo tanią w produkcji) powłokę z polimeru, wykazującą wyjątkowo dobre właściwości bakteriostatyczne. Niepozorny produkt ma szansę przynieść wielomiliardowe zyski w samych tylko Stanach Zjednoczonych, a w skali świata - uratować życie milionów osób narażonych na poważne infekcje bakteryjne.